a little girl with a hat on her head

Kinderkleding maat 104: welke leeftijd past daarbij?

Jijzelf bent al jarenlang dezelfde lengte en hebt hetzelfde gewicht. Wat voor leeftijd daar dan bij hoort, tja, tien jaar anders was het niet veel anders dan nu. Dus die leeftijd, die zullen we inderdaad maar even achterwege laten. Bij wie het in elk geval niet zo onveranderlijk is, is bij kinderen. Die groeien zo snel, dat je bij het knipperen van je ogen alweer het gevoel hebt dat ze er uit zijn gegroeid.

In deze blog zullen we het hebben over die groei bij kinderen en wat voor maat je bij welke leeftijd ongeveer kan verwachten. In het specifiek zullen we de nadruk leggen op de kinderen die ongeveer maat 104 zullen en hebben. We houden je voor nu niet verder op en vertellen je graag alle informatie. Lees je gauw verder?

Welke leeftijd hoort bij maat 104?

Wij vinden het een beetje lastig om te zeggen bij welke maat welke leeftijd ‘hoort’. Ieder kind is immers anders en er kunnen talloze redenen zijn waarom iets bij het ene kind wel past en bij het andere niet. Zo kan een kind wat wel die lengte heeft, maar bijvoorbeeld bovengemiddeld slank is, er soms met een maatje kleiner mee door. Andersom, bij kinderen die wellicht wat zwaarder zijn, kan er ook een afwijking in maat plaatsvinden.

Maar goed, your wish is our command. Je zou kunnen stellen dat maat 104 voor kinderkleding meestal overeen komt met een leeftijd van 4 jaar.

Hoe bepaal je een kindermaat?

Bij het bepalen van de juiste maat voor kinderkleding is het belangrijk om zowel de lengte van het kind als de pasvorm van de kleiende in overweging te nemen. In principe kan je er vanuit gaan dat maat 104 staat voor 104 cm. Een kind van die lengte, kan in theorie dus die maat dragen. Toch is er een aantal punten om nog eens extra je aandacht op te focussen, waaronder:

  • Controleer de maattabel
    Raadpleeg de maattabel van de specifieke kledingfabrikant. Fabrikanten gebruiken over het algemeen wel dezelfde maten, maar ook bij kinderen kan het zijn dat de ene kleding groter uitvalt dan de ander, terwijl het dezelfde maat betreft. Hoe vaak heb jij wel niet met verbazing in de winkel gestaan, omdat je ineens maatje S nodig hebt, terwijl normaal gesproken maat M/L goed past?
  • Maat op basis van lengte
    Inderdaad, als je kind 104 cm lang is, dan zou maat 104 in theorie goed moeten passen. Echter werken veel merken met een bepaalde marge. Zij zeggen liever dat je bij een lengte tussen de ene en de ander, altijd moet gaan voor de grotere. Voor je het weet is het kind er alweer uitgegroeid.
  • Pasvorm en gebruik
    Als de kleding nauwsluitend is, kan een grotere maat comfortabeler zijn. Voor losse kleding, zoals truien of jassen, kan een maat groter ook handig zijn, vooral in de winter wanneer je meer lagen kleding aantrekt.

Oh well, we hopen dat we het niet te ingewikkeld voor je hebben gemaakt, maar bovenstaande is wel waar het ongeveer op neer zal komen.

Maattabel kindermaten

Goed, over naar een overzicht waar je waarschijnlijk de aankomende jaren wel genoeg aan zal hebben. Bij deze presenteren we je een maattabel met kindermaten. Je kan nu per leeftijd zien welke maat er ongeveer nodig zal zijn. We hebben hierbij expliciet de vroegere leeftijden overgeslagen, omdat baby’s naar onze mening weer een heel vak apart zijn. Alleen al bij een pasgeboren baby liggen de maten zo ver uiteen, dat je er nauwelijks een inschatting van kan maken.

MaatLeeftijd in jarenLengte kind
982 – 3 jaar93 – 98 cm
1043 – 4 jaar99 – 104 cm
1104 – 5 jaar105 – 110 cm
1165 – 6 jaar111 – 116 cm
1226 – 7 jaar117 – 122 cm
1287 – 8 jaar123 – 128 cm
1348 – 9 jaar129 – 134 cm
1409 – 10 jaar135 – 140 cm
14610 – 11 jaar141 – 146 cm
15211 – 12 jaar147 – 152 cm
15812 – 13 jaar153 – 158 cm
16413 – 14 jaar159 – 164 cm
Maattabel kindermaten

Weet overigens dat hoe ouder de kinderen zijn, hoe groter de verschillen zullen worden. Als een dertienjarig meisje haar groeispurt al heeft gehad, dan kan het zo maar zijn dat ze die maat 164 voorbij is gegroeid. In plaats daarvan kan ze al samen met haar moeder/ tante/ andere volwassen vrouw in dezelfde winkel shoppen.

Maak je geen zorgen

Het mooie aan kinderen is, is dat er in korte tijd ontzettend veel kan veranderen. Past jouw vierjarige nog niet in maat 104, omdat hij of zij nog te klein is, then don’t worry. Het kan zo maar zijn dat de groei even op zich laat wachten en niet veel later het dubbel en dwars inhaalt. Pas als er een zogeheten ’trend’ in gewicht, lengte of groei is te zien die afwijkt van de norm, kan je kijken of er misschien iets aan de hand is. Aan de andere kant zal het consultatiebureau daar ook al enige inschatting over hebben gedaan, dus daar ben je op die leeftijd vast en zeker al wel van op de hoogte.

Conclusie

Voor nu sluiten we de blog af. We hebben je geïnformeerd over het gegeven dat de meeste kinderen met maat 104, ongeveer 4 jaar zullen zijn. Daarnaast hebben we verteld hoe veranderlijk een en dezelfde maat zou kunnen zijn én hoe die kindermaten nu eigenlijk werken. Mocht je nog vragen hebben, kijk dan of je in een plaatselijke kinderkledingwinkel antwoord kan krijgen. Die mensen staan maar al te graag klaar om je te helpen.

Mail