Voor jezelf heb je het waarschijnlijk wel duidelijk: je mag een x aantal paracetamol in een x tijdsbestek voor een maximale duur van een x aantal dagen. De goedkope pijnstiller, welke je in een land als Nederland gewoon bij de drogisterij kan kopen. En dat voor een prijs waardoor je bijna gaat twijfelen of de prijs wel goed is. Maar goed, that aside, veel van jullie vragen je waarschijnlijk af hoe dat zit met de dosering van een kind.
Noot: lees voorafgaand aan het gebruik altijd de bijsluiter door en contact bij eventuele vragen een medisch professional. Dat zijn wij niet en het lezen van deze blog is dan ook op eigen risico.
Wat is paracetamol?
Als we in één zin een antwoord moeten geven op bovenstaande vraag, dan zouden we zeggen ‘pijnstiller’. Het is een veelgebruikt geneesmiddel dat eigenlijk iedereen wel kent. Of je nu hoofdpijn spierpijn, menstruatiepijn of kiespijn, het helpt het allemaal iets te verlichten. Daarnaast kan het ook worden gebruikt om koorts te verlagen, wat natuurlijk ook een hele aanslag op je lichaam kan vormen.
Eigenlijk is paracetamol best bijzonder. Het draagt er namelijk helemaal niet aan bij dat de pijn weggaat, nee, het bespeelt je hersenen zo, dat je alleen denkt dat je geen pijn meer hebt. Paracetamol wordt namelijk via het spijsverteringskanaal opgenomen in je bloed. Vanaf daar verspreidt het door je hele lichaam, waar het de communicatie van pijnsignalen naar je hersenen verstoort door het chemische proces te ontregelen. Een best slim foefje, nietwaar? Aan de andere kant vertelt het je ook meteen dat je bij ernstige pijn wel een pijnstiller kan nemen, maar dat er soms ook verdere actie moet worden ondernomen.
Is paracetamol gevaarlijk?
‘Is paracetamol gevaarlijk?’, is eigenlijk een moeilijke vraag. Want, nee, in principe zijn zoiets als honden ook niet gevaarlijk, tot dat ze dat wel zijn. Met andere woorden, je moet altijd oppassen in het gebruik van iets als een medicijn. Zo dien je het correct te gebruiken en is het belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Een overdosis kan catastrofale gevolgen hebben. Het is dan ook niet voor niets dat er al op de buitenkant een duidelijke omschrijving van de dosering staat. Mensen die niet de bijsluiter lezen, lezen (waarschijnlijk) in elk geval dat nog.
Dosering voor kinderen
Wat dat betreft kun je beter een volwassene zijn, want de dosering van paracetamol is mega specifiek. Dit heeft te maken met een aantal zaken, waaronder:
- Lichaamsgewicht
Bij kinderen is het lichaamsgewicht veel lager dan bij volwassenen. De dosering moet worden aangepast aan het gewicht van het kind om ervoor te zorgen dat het medicijn effectief is zonder schadelijke bijwerkingen te veroorzaken. Ook is het verschil tussen kinderen erg groot. Een kind van 2 of een kind van 13 zijn in ongeveer alle opzichten anders van elkaar. - Verschillen in onderzoek
Dat medicijn x werkt bij adolescenten, betekent niet dat die bevindingen zomaar kunnen worden overgenomen voor het gebruik bij kinderen. Sterker nog, de heterogeniteit van de groep kinderen is zó groot, dat er eigenlijk altijd opnieuw onderzoek moet worden gedaan naar de praktische en ethische resultaten. - Risico op overdosering
Kinderen zijn kwetsbaarder voor overdosering, omdat hun organen minder goed in staat zijn om hoge concentraties van een medicijn te verwerken. Dit kan snel leiden tot toxiciteit, vooral met medicijnen zoals paracetamol die in hoge doses schadelijk kunnen zijn.
Om deze redenen zijn de doseringen van paracetamol voor kinderen zorgvuldig berekend en aangepast op basis van hun gewicht en leeftijd om maximale veiligheid en effectiviteit te garanderen. Het is belangrijk dat ouders en verzorgers de instructies op de verpakking of van de arts nauwkeurig opvolgen.
Een duidelijk overzicht
En ja, daar zie je het al, het is verstandig om een arts te raadplegen voor het antwoord op je vraag. Daarom zullen we je in deze blog ook niet in zulke grote woorden zeggen wat de dosering dient te zijn. Daarentegen willen we je wijzen op een aantal bronnen waar je je informatie vandaan kan halen. Dit betreft:
- Zorginstituut van de Nederlandse Rijksoverheid > farmaceutisch kompas
- Thuisarts.nl (van het Nederlands Huisartsen Genootschap)
- Je eigen huisarts
- De plaatselijke apotheek
- Eventueel gespecialiseerde medewerkers van een drogisterij (maar dat zouden we niet doen)
Soorten paracetamol
Het probleem van een eenzijdig antwoord op de vraagt hoeveel paracetamol een kind kan hebben, is omdat er verschillende ‘soorten’ zijn. Zo is het sowieso in een capsulevorm, kauwtablet, oplostablet, hele tablet, zetpil of drankje beschikbaar. Daarnaast heb je de verschillen in mg én het verschil in orale en rectale inbreng. Pas als je we weten welke vorm van paracetamol je gebruikt, zouden we eventueel een uitspraak kunnen doen over de dosering. Maar, nogmaals, dat doen we niet gezien we die medische bevoegdheid niet hebben.
Conclusie
We hopen dat je voldoende bent geïnformeerd over het gebruik van paracetamol bij kinderen. Dat je al weet wat het doet scheelt de helft, nu nog de juiste bron raadplegen om de juiste dosering te bepalen. Alvast veel succes ennûh, vergeet niet dat pijn een teken van het lichaam is om aan te geven dat er iets niet klopt. Neem de klachten van het kleintje dus echt serieus!
Mail