Mangohout: is het echt zo milieubewust als wordt gezegd?

Ga je meubels van mangohout kopen? Dan ben je misschien benieuwd of die wel echt zo milieubewust zijn als tegenwoordig overal wordt beweerd. Wat maakt dit hout zo speciaal en draagt het daadwerkelijk bij aan een beter milieu? In dit blog gaan we in op de herkomst, het gebruik en de voordelen van mangohout, zodat je met vertrouwen je keuze kunt maken.

Wat gebeurt er met een mangoboom die geen fruit meer geeft?

Vroeger werd het hout van mangobomen die geen fruit meer gaven, simpelweg verbrand. Een enorme verspilling, en daarbij een enorme bron van CO2-uitstoot. Tegenwoordig krijgt mangohout gelukkig een tweede leven in de meubelindustrie. De boomgaardhouders verkopen het door aan meubelmakers, die er prachtige meubels van maken, zoals een mango tv-meubel, kast of tafel. Dit betekent dat het kappen van mangobomen geen ontbossing veroorzaakt. Het hout, dat anders verloren zou gaan, wordt nu op een duurzame manier ingezet.

Transport en CO2-uitstoot

Hoewel mangohout duurzaam wordt geoogst, komt het wel van ver. Mangobomen groeien voornamelijk in Zuidoost-Azië, en het transport van dit hout naar bijvoorbeeld Europa zorgt voor CO2-uitstoot. Dat is natuurlijk een minder milieuvriendelijk aspect. Maar als je het vergelijkt met andere houtsoorten zoals teak en mahonie, die vaak uit illegaal gekapte regenwouden in Zuid-Amerika of Afrika komen, is mangohout nog steeds een betere keuze. Er wordt namelijk actief herplant, waardoor het kappen van mangobomen CO2-neutraal is.

Gaat mangohout lang mee?

Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid is de levensduur van het hout. Mangohout staat bekend om zijn stevigheid, maar zoals bij alle meubels, is onderhoud belangrijk om de levensduur te verlengen. Maak het hout schoon met een licht vochtige doek en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammonia. Gebruik eventueel een goede houtolie of beits om je meubels te beschermen tegen slijtage.

Is mangohout jouw duurzame keuze?

Als je op zoek bent naar duurzame meubels, is mangohout zeker een overweging waard:

  • Het hout wordt pas gekapt als de boom geen vruchten meer geeft, waardoor het een circulaire en milieuvriendelijke keuze is.
  • Hoewel er wel CO2-uitstoot plaatsvindt door transport, biedt mangohout een duurzamer alternatief ten opzichte van populaire tropische houtsoorten.
  • Met de juiste zorg en onderhoud kunnen mangohouten meubels lang meegaan, wat ook weer bijdraagt aan de duurzaamheid.

Wil je milieubewuste meubels aanschaffen? Dan raden we je aan om de website van De Meubel Importeur te bezoeken. Bij deze meubelspecialist vind je de perfecte Deens ovaal-tafel, mangokast of organische salontafel voor in jouw woning. Milieubewust, en altijd met een jaar garantie!

Mail