Een overzichtelijk huishouden met ADHD: slimme inrichtingstips

Voor veel mensen met ADHD kan een opgeruimd huis een flinke uitdaging zijn. Het lijkt alsof spullen zich vanzelf opstapelen. Voor je het weet, is het een grote chaos. Maar wat als ik je vertel dat je met de juiste aanpassingen je woning georganiseerd kunt houden? In dit blog ontdek je praktische tips waarmee je weer grip krijgt op je huis.

  1. Voorkom overprikkeling: ga voor rust in je interieur

Een rommelig interieur kan enorm veel stress veroorzaken, vooral als je gevoelig bent voor prikkels. Snuisterijen ga je hoe dan ook verzamelen, dus kies in ieder geval voor meubels met rustige, neutrale kleuren en een minimalistische inrichting. Zo creëer je een kalme omgeving. Steigerhouten meubels zijn hiervoor een ideale keuze. Ze hebben een natuurlijke uitstraling die zorgt voor rust en eenvoud, zonder saai te zijn.

  1. Jouw inrichting, jouw regels

Het is verleidelijk om je inrichting af te stemmen op wat anderen normaal vinden, maar als jij een opstelling vindt die beter werkt voor jou, waarom zou je die dan niet toepassen? Misschien voelt het logischer om een wasmand naast de bank te zetten, zodat je daadwerkelijk je was doet, in plaats van deze in een vergeten hoek van de badkamer te laten staan.

Ook als het bijvoorbeeld fijner is om je bed in de woonkamer te zetten – bijvoorbeeld omdat traplopen aan het einde van een overprikkelende dag veel te veel energie kost – moet je dat gewoon doen. Uiteindelijk draait het erom dat jouw huis functioneert op een manier die voor jou werkt. Pas wel op dat je je slaapruimte van je zitruimte scheidt. Het is beter om je steigerhouten eettafel te vervangen door een bed, dan om in je zithoek de bank door een bed te vervangen.

  1. Open kasten in plaats van dichte opbergers

Veel mensen vertrouwen op dichte kasten en lades om hun spullen op te bergen. Maar als je ADHD hebt, werkt dit vaak niet zoals gehoopt. Spullen die uit het zicht zijn, vergeet je namelijk sneller. En wanneer je iets niet meteen kunt zien, voelt het alsof je er geen grip meer op hebt, waardoor de chaos snel toeneemt.

Daarom kun je beter kiezen voor open planken of kasten. Denk bijvoorbeeld aan een stoere, industriële kast van steigerhout in je woonkamer of keuken. Dit zorgt ervoor dat je belangrijke spullen direct ziet, zonder dat ze verspreid door je huis slingeren. Hierdoor verminder je visuele rommel en voorkom je dat spullen worden vergeten.

Wil je meer ideeën voor praktische en stijlvolle oplossingen? Kijk dan eens op de website van een ambachtelijke meubelmaker voor een ruime keuze aan open kasten en andere meubels die je helpen om je huis overzichtelijk te houden.

Mail