2 boys playing soccer on green grass field during daytime

Gemiddeld gewicht per leeftijd (kind)

Dus, laten we voorop stellen dat ieder kind anders is. De ene sport heel veel en heeft een gewicht dat misschien hoog lijkt, maar simpelweg met name wordt gevormd door spieren. Een ander kind heeft wellicht een genen die ervoor zorgen dat vet heel snel wordt opgeslagen. Maar goed, your wish is our command, en dus zullen we deze blog ingaan op het gemiddeld gewicht per leeftijd van een kind.

Mocht je tot de conclusie komen dat je kind mogelijk te zwaar is, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Deze kan dit vermoeden bevestigen of ontkrachten en je tips geven voor het bereiken én behouden van een gezond gewicht. Het gaat wel om de gezondheid van je eigen kind. Een kind dat je het allerbeste gunt en zijn/ haar hele leven wil zien floreren.

Gezond gewicht per leeftijdsgroep

We zullen per leeftijdsgroep even een aantal kenmerken aan je vermelden. Overigens zullen we niet heel veel exacte cijfers noemen. De reden daarvoor zullen we je verderop in de blog vertellen.

Baby’s en peuters

Na de geboorte wordt een baby gelijk gewogen. In de eerste dagen die volgen, zal je zien dat de baby gewicht verliest. De reden daarvoor is het op gang brengen van de spijsvertering met de bijbehorende spijsvertering. Over het algemeen wordt gezegd dat een baby een x aantal procent van zijn geboortegewicht mag verliezen, waarna het er uiteindelijk weer bij komt.

Deze eerste tijd, zeg maar gerust het eerste jaar naar de geboorte, komt zeker wel een aantal kilo’s aan. In jaar twee van het leven van het kind, zal het gewicht de dubbele digits hebben bereikt en neerkomen op zo’n 11 à 13 kg. Is je kind veel zwaarder of juist veel lichter dan dat, probeer dan te bedenken of dit gezond is en of je eventueel hulp moet zoeken.

Jonge kinderen en kleuters

Op naar de volgende groep, van ongeveer 3 tot 6 jaar. In het vierde levensjaar van het kind, dus wanneer hij 3 jaar is, zal de toename van gewicht een stuk minder groot zijn. Het gewicht zal zo ongeveer tussen de 14 tot 15 kg liggen. Een jaar later, wanneer een kind voor het eerst naar de basisschool gaat, kan je denken aan zo’n 17 kg. Het tillen voor de ouder is aanzienlijk moeilijker geworden, maar nog zeker goed te doen voor enige tijd.

In groep 2, wanneer het kind ongeveer 5 jaar oud zal zijn, zal het gewicht variëren rond de 19 tot 20 kg. Met 6 jaar kan dit oplopen tot een gemiddelde van 22 kg. Weet dat de toename in gewicht een langdurig proces is. Het is dus niet zo dat op de zoveelste verjaardag van een kind het gewicht ineens met een x aantal kilo is gestegen.

Basisschool kinderen

Tja, en dan de groep kinderen waar de verschillen steeds groter worden. Vanaf een jaar of 7 tot een jaar of 12 (of misschien 13) kan er ontzettend veel gebeuren. Kinderen krijgen een groeispurt en die groeispurt vindt natuurlijk bij lang niet alle kinderen op hetzelfde moment plaats én gaat soms gepaard met een grote drang naar eten. Waar een kind van zes nog begin de twintig kilo hangt, is zes jaar later, op 12-jarige leeftijd dat gewicht ‘ineens’ verdubbelt tot zo’n 43 kg. Hoewel bij de leeftijden er tussenin de toename van gewicht redelijk stapsgewijs gaat, zal je bij bijvoorbeeld meisjes zien dat het laatste jaar de toename ineens veel meer is.

Factoren om te overwegen

En zo komen we aan op een aantal factoren welke overwogen dienen te worden, aan de hand van een aantal punten. Deze hebben we voor je verzameld en in onderstaande opsomming voor je neergezet. Lees je gauw verder?

  • Geslacht
    In de beginjaren zal het nog wel meevallen, maar op een gegeven moment is er toch wel degelijk een verschil tussen jongens en meisjes aan te duiden. Zo zijn jongens over het algemeen wat langer en dus ook zwaarder. Maar, als een meisje vervroegd in de puberteit komt en secundaire geslachtskenmerken gaat ontwikkelen, zal de ‘weegschaal’ weer de andere kant op kiepen.
  • Lengte
    Je las het wellicht al tussen de regels door, maar de lengte van een kind heeft ook invloed op het gewicht van een kind. Een gemiddeld ‘klein’ kind moet volgens de gemiddelden natuurlijk minder wegen dan iemand die 5 centimeter groter is.
  • Genen
    Laten we nog maar eens benadrukken dat het ook niet goed is als een kind te weinig weegt. Je ziet bijvoorbeeld bij erg slanke ouders dat hun kind soms ook graatmager op de benen staat. Met andere woorden, welke genen je in je draagt, heeft eveneens invloed op de hoogte van het gewicht van je kind. Zitten er in een klas bovengemiddeld (te) slanke kinderen, dan praat je ineens over een heel ander gemiddeld gewicht, terwijl dat niet zo zeer gezond is.
  • Omgeving
    Over ‘gezond’ gesproken, wist je dat in 2024 van de Nederlandse kinderen tot 17 jaar zo’n 13 procent overgewicht heeft? Als je met die cijfers een gemiddelde zou uitrekenen, dan is dat natuurlijk niet het gemiddelde waar je naar zoekt. Om het maar even plat te zeggen: in een omgeving met alleen maar dikke mensen, kunnen die mensen inderdaad een ‘gemiddeld gewicht’ hebben.

Zo zie je maar weer dat een gemiddeld gewicht niet per definitie iets zeg over een gezond gewicht.

Geen gemiddeld gewicht, maar gezond gewicht

Het gemiddelde gewicht van een kind varieert sterk naargelang de leeftijd. Vanaf de geboorte tot aan de volwassenheid ondergaan kinderen verschillende groeifasen waarin hun gewicht en lengte veranderen. Door regelmatig de groei van je kind te volgen en gezonde gewoonten te bevorderen, kun je bijdragen aan een optimale groei en ontwikkeling. Als je je zorgen maakt over het gewicht of de groei van je kind, raadpleeg dan een arts. En, als je je er verder in gaat verdiepen, kijk dan vooral naar een gezond gewicht, in plaats van het gemiddelde. Lijkt ons een stuk belangrijker, nietwaar?

Mail