/

Goud testen met azijn: kan dat?

De kans dat je, net als in een film, een blok goud op straat vindt, is erg klein. De kans dat je een erfstuk van goud krijgt, is wat groter. Maar hoe weet je eigenlijk of het goud dat je hebt gekregen, wel echt goud is?

Er zijn verschillende manieren om goud te testen, maar in deze blog zullen we onze controleren op de ‘azijntest’. We zullen eveneens een aantal stappen bespreken die handig zijn om te nemen, voordat je begint met testen.

Stappen voorafgaand aan de azijntest

Voordat je begint met het testen van goud met azijn, benoemen we een aantal stappen die je al wat kunnen vertellen over de test.

Controleer de keurmerken

Echt goud wordt altijd geleverd met een keurmerk, dat je voorafgaand aan het testen dan ook moet controleren. Het keurmerk geeft in principe aan uit hoeveel karaat goud het bestaat. Als het keurmerk ontbreekt, kun je niet met zekerheid zeggen wat voor soort en of je wel goud hebt. Verschillende keurmerken zijn:

  • Laten we beginnen met 10 karaat goud. Dit is het laagste karaat goud dat nog als “echt” goud wordt beschouwd. Het keurmerk voor 10 karaat goud is “417”. Dit betekent dat het goud voor 41,7% uit fijn goud bestaat.
  • Voor 14 karaat goud is het keurmerk “585” en het bestaat voor 58,5% uit goud.
  • Voor 18 karaat goud, is het keurmerk “750” en het bestaat voor 75% uit goud.
  • Voor 20 karaat goud, is het keurmerk “833” en het bestaat voor 83,3% uit goud.
  • Voor 21,6 karaat goud, is het keurmerk “900” en het bestaat voor 90% uit goud.
  • Voor 22 karaat goud, is het keurmerk “916” en het bestaat voor 91,6% uit goud
  • En tenslotte, voor 24 karaat goud is het keurmerk “999”. Dit betekent dat het goud voor 99,9% uit puur goud bestaat. De meest ‘zuivere’ in zijn soort dus.

Dan zijn er nog twee keurmerken die iets over het goud zeggen. We spreken in dit geval over “GF” of “HGP”, wat betekent dat het om verguld goud gaat.

Bekijk de kleur

Goud heeft een karakteristieke gele kleur. Als het goud dat je hebt een andere kleur heeft, zoals witgoud, kan het een ander metaal zijn dat is gecoat met een dunne laag goud. In sommige gevallen is een metaal geverfd, waardoor het op goud lijkt. Zorg ervoor dat je de kleur van het goud controleert voordat je begint met testen.

Een schone ondergrond

Leg het goud op een schone, niet-poreuze ondergrond voordat je begint met testen. Dit zorgt ervoor dat het goud niet wordt aangetast. Eventuele verontreinigingen die zich op het oppervlak liggen worden hierdoor vermeden.

De azijntest

Nu we deze stappen hebben doorgenomen, kunnen we beginnen met de azijntest. We willen voorafgaand wel een noot meegeven, dat de azijntest niet de meest nauwkeurige test is die er bestaat.

Benodigdheden

  • Witte azijn
  • Een stukje teststeen of een ander hard oppervlak
  • Een druppelaar

Stappen

  1. Doe een kleine hoeveelheid witte azijn in de druppelaar.
  2. Leg het goud op de oppervlakte, waarna je een druppel op het goud aanbrengt. Mocht het gaan om een sierraad dat je hoe dan ook wil dragen, zorg dan dat je het op een niet zichtbare plek doet.
  3. Laat de azijn een klein kwartier intrekken.

Als het goud echt is, zou er geen reactie moeten zijn. Als het goud dat je hebt nep is, zal er een zichtbare verandering optreden. Het goud zal beginnen te corroderen en kan zelfs volledig oplossen.

Alternatieve manieren om goud te testen

Hoewel de azijntest een gemakkelijke en goedkope manier is om goud te testen, zijn er nog andere methoden die je kunt gebruiken.

De magneettest

Echt goud is niet magnetisch, dus als je een magneet over het goud heen houdt en het goud niet aangetrokken wordt, kun je ervan uitgaan dat het echt is. Een aantrekking duidt op een ander metaal dat, wellicht vergelijkbaar is met goud. Of misschien heb je wel iets in handen dat alleen een goudlaag aan de buitenkant heeft.

De toetssteenmethode

De toetssteenmethode is een nauwkeurigere manier om goud te testen. Hierbij wordt een klein stukje goud over een toetssteen gewreven, waardoor er een streep op de steen ontstaat. Vervolgens wordt er toetswater op de streep aangebracht om te zien of het goud echt is. Als de streep niet wordt onderbroken, dan weet je dat over echt goud praat.

Het mooie aan de toetssteenmethode is, is dat je ook het aantal karaat kunt testen. Er bestaan verschillende soorten water (eigenlijk is het een soort zuur) dat invloed heeft op de soorten karaat. Mocht je twijfelen of je een 18 karaat of 20 karaat sierraad hebt, dan biedt dit een goede uitkomst.

Röntgenfluorescentieanalyse

Een zeer nauwkeurige manier om goud te testen is met een röntgenfluorescentieanalyse. Hierbij wordt het goud bestraald met röntgenstraling, waardoor het goud gaat fluoresceren. De kleur en intensiteit van de fluorescerende straling geven informatie over het karaatgehalte en de zuiverheid van het goud.

Juwelier

We kunnen er omheen draaien, maar een ‘laatste redmiddel’ is een juwelier. Deze heeft verstand van verschillende metalen en zal ongetwijfeld tools hebben liggen om het goud te testen. Je bent er wellicht wat aan kwijt, maar het biedt wel een aantal garanties.

Conclusie

Het testen van goud met azijn is een snelle en gemakkelijke manier om erachter te komen of het goud dat je hebt, echt is. Het is echter niet de meest nauwkeurige methode om goud te testen. Vergeet overigens niet om de keurmerken te controleren, de kleur te bekijken en een schone ondergrond te gebruiken, voordat je begint met testen. Ga daarna lekker aan de slag en weet binnen no time of je, letterlijk, goud in handen hebt.

Mail