Stel je voor: op oudjaarsavond met vrienden of familie rondom een knisperend kampvuur in je tuin. Het klinkt gezellig en nostalgisch, toch? Maar voordat je enthousiast de eerste houtblokken aansleept, is het goed om te weten wat wel en niet mag. Een kampvuur is namelijk niet altijd zonder regels en kan – als je niet oppast – voor flink wat overlast zorgen.
Wat zegt de wet over kampvuren?
Een kampvuur maken mag in principe, maar je moet je aan duidelijke regels houden. In je eigen tuin kun je bijvoorbeeld een klein vuurtje stoken, maar het is belangrijk om dit veilig en verantwoord te doen. Wil je het risico op klachten of problemen vermijden? Overweeg dan een vuurkorf. Hiermee creëer je een sfeervol vuur zonder dat het de omgeving in gevaar brengt. Gebruik alleen droog, onbewerkt brandhout met een keurmerk, zoals FSC of PEFC. Dit hout is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid.
Vind je een vuurkorf nog te veel rook veroorzaken? Dan kun je voor in de tuin beter een kachel kopen. Buitenhaarden zorgen doorgaans voor minder rook en zijn daarom prettiger voor de buren.
Handige tips om veilig vuur te stoken
Of het nu gaat om een vuurkorf of een kachel, het is belangrijk om rekening te houden met je omgeving als je in je tuin vuur wilt stoken. Volg deze tips voor een gezellige, maar veilige avond:
- Overleg met je buren. Laat hen weten dat je vuur gaat maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ramen sluiten of wasgoed binnenhalen.
- Kies een dag zonder mist of stevige wind. Ook als de luchtkwaliteit slecht is, kun je beter geen vuur stoken. (Eigenlijk is oud en nieuw dus niet zo’n handig moment.)
- Afval, zoals oud papier of geverfd hout, is verboden om te verbranden. Dit zorgt niet alleen voor vieze rook, maar kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Gebruik daarom alleen schoon hout.
- Stapel hout met de Zwitserse methode van groot naar klein en gebruik slechts een paar aanmaakhoutjes en blokjes. Dit zorgt voor een efficiënte verbranding en minder rook.
Wanneer beter geen vuur maken?
Er zijn situaties waarin je beter geen vuur kunt stoken, noch met een vuurkorf, noch met een houtkachel. Denk aan windstille dagen of periodes van extreme droogte. De rook kan dan blijven hangen, wat voor mensen met ademhalingsklachten vervelend is. Bovendien kan vuur in droge periodes sneller leiden tot ongelukken.
Ontdek de voordelen van een buitenhaard
Wil je vaker genieten van een sfeervol vuurtje? Koop dan een buitenhaard! Bij Kachels- en Haardenwinkel vind je een ruime keuze uit meer dan 1000 modellen en accessoires. Of je nu een modern, klassiek of compact model zoekt, deze specialist heeft voor ieder wat wils. Bezoek de showroom of kijk op de website om je ideale buitenhaard te vinden.
Mail